CLOSE PROJECT INFO

Kaiser Redlands Medical Office Building

REDLANDS, CALIFORNIA

Client: Frank R. Webb Architects


AHBE developed an "infrascape" design for this new 11-acre medical office facility by using the landscape to weave together the site's infrastructure and cultural context.

 

AHBE transformed the traditional perimeter landscape into a vegetated swale that captures all of the site's stormwater for filtration and retention. The parking lot is organized to facilitate water flows to the property's perimeter, where the new landscape commemorates the tree groves that once dominated the area. The linear pattern of the grove is continued throughout the site, creating a visual order and directing sight lines.

 

Drought tolerant plants are placed at the building perimeter and planted in rows as a reference to the region's agricultural history. All of the irrigation for the site uses reclaimed water.